Zo werkt een koolhydraatarm dieet


Een koolhydraatarm dieet is erg populair. Dat we succes kunnen behalen met het volgen van een koolhydraatarm dieet, dat is inmiddels bekend. Maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Een koolhydraatarm dieet vereist een minimale inname van koolhydraten. Het verbranden van vet voor energie kost meer energie dan het verbranden van koolhydraten. Men dacht altijd dat het aantal calorieën dat men eet (en verbruikt) de beslissende factor was voor het gebruik of de opslag van die energie. Als je minder calorieën eet en meer calorieën verbruikt, dan val je af.

Vetarme diëten zijn echter moeilijk vol te houden en hun hoge koolhydraatgehalte leidt vaak tot onbedwingbare trek. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kunnen daarentegen vetrijke, eiwitrijke, verzadigende maaltijden eten die meer calorieën bevatten, terwijl ze toch gewicht verliezen.

Dit komt doordat het beperken van de consumptie van koolhydraten leidt tot het verbranden van lichaamsvet voor energie.

Vet is het mechanisme dat ervoor zorgt dat u gewicht verliest door koolhydraatarm te eten. Met koolhydraatarme voeding kunt u vet in uw voordeel gebruiken. Als u een koolhydraatarm dieet doet, is vet uw vriend, niet alleen omdat het u verzadigt, maar ook omdat het de afgifte van glucose in uw bloed vertraagt.

Door bloedsuikerschommelingen minder heftig te maken, vermindert vet uw (onbedwingbare) trek in koolhydraten. Vet in de voeding, in combinatie met de beperking van koolhydraten, versnelt het verbranden van opgeslagen lichaamsvet. Dit stofwisselingsproces: het gebruik van vet als brandstof in uw lichaam in plaats van glucose, wordt ketose genoemd. U moet er echter wel voor zorgen dat u de goede vetten eet.

Natuurlijke, gezonde vetten zitten in olijven en olijfolie, zaden, noten, zaad- en notenolie of -boter, avocado en in vette vis zoals zalm, sardines en makreel, en in boter. Verzadigd vet uit vlees, boter en kokosolie, levert geen gezondheidsrisico’s op als het in een goede verhouding met andere vetten wordt gebruikt, zoals meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten.

U gaat zowel het vet in uw voeding als lichaamsvet voor energie verbranden als u uw koolhydraatconsumptie beperkt en op of onder uw koolhydratendrempel blijft. Het vet dat u moet vermijden is chemisch veranderde, bewerkte gehydrogeniseerde olie, die u aantreft in frituurvet en in de meeste voorverpakte, voorbewerkte levensmiddelen.

Wat is ketose precies?

Ketose is eigenlijk een afkorting van de uitdrukking lipolyse/ketose. Lipolyse betekent simpelweg dat je bezig bent met het verbranden van je vetvoorraad en dat je deze gebruikt als de brandstofbron waarvoor hij bedoeld was. Ketose is een secundair proces van lipolyse en ketonen zijn bijproducten van de vetverbranding. Uw lichaam kan deze ketonen ook voor energie gebruiken. Als uw lichaam het overschot aan ketonen in uw urine uitscheidt, is dat het chemische bewijs dat je je eigen vetvoorraad aan het verbruiken bent.

Wil je testen of je in ketose bent? Dit kun je eenvoudig doen door het gebruiken van Ketosticks.

Koop bij bol.com

Als je de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding beperkt, gaat je lichaam automatisch vet gebruiken als alternatieve energiebron. Dat betekent dat de ketose in plaats is gekomen van het verbranden van glucose voor energie. Het zijn allebei volkomen normale processen.

 

Lees ook;

Uitleg; Ketose in het kort