Ketose in het kort

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, doe je dit omdat je wilt afvallen. Dit heeft alles te maken met je lichaam in ketose brengen. Maar hoe werkt ketose nou eigenlijk?

Ketose is een proces in je lichaam waarbij vet wordt verbrand/afgebroken. Als lichaamsvet wordt afgebroken, komen er ketonen vrij in je bloedbaan.  Om in ketose (vetverbranding) terecht te komen, eet je een stuk minder koolhydraten (20 – 40 gram per dag). Het duurt dan ongeveer 48 uur voordat je in de vetverbrandende fase / ketose bent.

Als je de koolhydraten uit de voeding verwijderd/verminderd en deze vervangt door vetten en eiwitten dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. De voornaamste bron van energie, de koolhydraten, is dan niet meer aanwezig.

Normaal gesproken maakt je lichaam gebruik van koolhydraten om energie te produceren. Omdat je minder koolhydraten tot je neemt, maakt je lichaam gebruik van je vetten.  Niet alleen de vetten die je via je voeding binnen krijgt, maar ook het vet op je lichaam! 

Ketose is dus eigenlijk de fase waarbij het lichaam overgaat van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten als brandstof.

Als je in ketose raakt gaat verbranden van vet sneller. Om erachter te komen of je in ketose verkeert kun je bij de drogist of apotheek teststripjes kopen (ketostix). Met de test kun je de urine testen op ketonen. Je kan eroverheen plassen en de strip kleurt donkerder als je urine ketonen bevat. Je bent dan in ketose!

Ketose is NIET gevaarlijk voor je gezondheid. Wel adviseer ik, als je met een dieet (welk dieet dan ook) start, dit in overleg met je arts te doen. Ketose kan bijvoorbeeld wel gevaarlijk zijn als je zwanger bent of als je diabetes hebt.