Recepten

Kapsalon a la Myranda

Ik ben dol op kapsalon. Maar die friet die er normaal gesproken bij zit, die past natuurlijk niet in een koolhydraatarme leefstijl. Natuurlijk ben ik gaan experimenteren, tot ik de perfecte kipkapsalon koolhydraatarm had gemaakt! Het recept vind je hieronder!

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de champignons en tomaat in reepjes of blokjes
  • Snijd de kipfilet in reepjes (zoals shoarma) en marineer ze met een eetlepel olie met shoarmakruiden
  • Snijd de ijsbergsla fijn (of neem voorgesneden)
  • Snijd de augurk in kleine blokjes en snipper het uitje

Bereidingswijze

Bak de champignons met 1 eetlepel olie

Haal de champignons uit de pan en bak nu de gemarineerde kipstukjes tot ze gaar zijn

Doe de champignons weer terug in de pan en bak ze even kort mee.

Doe de kip/champignons in een ovenschaal

Strooi de kaas erover en zet 10 minuutjes in de oven

Haal de schotel uit de oven en verdeel de ijsbersla, augurk, ui en tomaat erover. 

Als laatste schep je er 2 eetlepels zelfgemaakte knoflooksaus over.

Tip!

Je kunt deze schotel de avond van tevoren klaarzetten. Dán doe je hem 20 minuten in de oven, om ervoor te zorgen dat hij goed warm is.

Simpel en snel; een koolhydraatarme frikandel speciaal

Koolhydraatarm eten kan ook heel snel en simpel. Sterker nog, met deze snack (of maaltijd?) Voelt het niet eens alsof je aan het lijnen bent. Een koolhydraatarme frikandel speciaal is heerlijk en makkelijk om te maken.


Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • Ovenfrikandellen van Mora
  • Zaanse mayonaise
  • Tomatenketchup
  • 1 gesnipperd uitje
  • Kerriepoeder

Hoe maak je het?

  1. Bereid de frikandellen volgens de verpakking
  2. Snijd de frikandellen in de lengte tot net over de helft
  3. Voeg mayonaise toe
  4. Voeg gemengde ketchup/kerriepoeder toe
  5. Maak af met de rauwe uitjes.

Hoewel frietjes niet bij een koolhydraatarme maaltijd horen, kun je wanneer je familie/gezin frietjes gaan eten met dit recept toch lekker snacken. 

Heerlijk met een groene salade!


Let op! Niet elke frikandel is een koolhydraatarme frikandel! De aangegeven frikandellen van Mora zijn laag in koolhydraten en geschikt.

Lees ook: Koolhydraatarme kapsalon

Courgettesoep

En als je een halve courgette over hebt, dan ga je bedenken wat je daarmee kunt maken. Het werd een heerlijke koolhydraatarme courgettesoep!

Wat heb je nodig?

Een halve courgette

50 gram creme fraiche

1 ui

2 teentjes knoflook

1 tomaat

1 theelepel peterselie

500 ml groentebouillon

beetje olie

een theelepeltje peper

Hoe maak je het?

doe een klein beetje olie in een steelpannetje. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg daarna de in stukken gesneden courgette toe.

Bak dit even mee.

Daarna voeg je de kruiden, tomaat en 500 ml groentebouillon toe en laat je het even lekker doorkoken.

Haal de pan van het vuur, voeg crème fraise toe en gebruik een staafmixer om het geheel te pureren.

Variatietips

– Voeg wat spekjes toe.

– Voeg wat zalmsnippers toe.

– Ook lekker met wat bloemkool of broccoli

 

Maak ook wel eens courgettesoep? Ik ben benieuwd naar jouw variant.

Zo werkt een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is erg populair. Dat we succes kunnen behalen met het volgen van een koolhydraatarm dieet, dat is inmiddels bekend. Maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Een koolhydraatarm dieet vereist een minimale inname van koolhydraten. Het verbranden van vet voor energie kost meer energie dan het verbranden van koolhydraten. Men dacht altijd dat het aantal calorieën dat men eet (en verbruikt) de beslissende factor was voor het gebruik of de opslag van die energie. Als je minder calorieën eet en meer calorieën verbruikt, dan val je af.

Vetarme diëten zijn echter moeilijk vol te houden en hun hoge koolhydraatgehalte leidt vaak tot onbedwingbare trek. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kunnen daarentegen vetrijke, eiwitrijke, verzadigende maaltijden eten die meer calorieën bevatten, terwijl ze toch gewicht verliezen.

Dit komt doordat het beperken van de consumptie van koolhydraten leidt tot het verbranden van lichaamsvet voor energie.

Vet is het mechanisme dat ervoor zorgt dat u gewicht verliest door koolhydraatarm te eten. Met koolhydraatarme voeding kunt u vet in uw voordeel gebruiken. Als u een koolhydraatarm dieet doet, is vet uw vriend, niet alleen omdat het u verzadigt, maar ook omdat het de afgifte van glucose in uw bloed vertraagt.

Door bloedsuikerschommelingen minder heftig te maken, vermindert vet uw (onbedwingbare) trek in koolhydraten. Vet in de voeding, in combinatie met de beperking van koolhydraten, versnelt het verbranden van opgeslagen lichaamsvet. Dit stofwisselingsproces: het gebruik van vet als brandstof in uw lichaam in plaats van glucose, wordt ketose genoemd. U moet er echter wel voor zorgen dat u de goede vetten eet.

Natuurlijke, gezonde vetten zitten in olijven en olijfolie, zaden, noten, zaad- en notenolie of -boter, avocado en in vette vis zoals zalm, sardines en makreel, en in boter. Verzadigd vet uit vlees, boter en kokosolie, levert geen gezondheidsrisico’s op als het in een goede verhouding met andere vetten wordt gebruikt, zoals meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten.

U gaat zowel het vet in uw voeding als lichaamsvet voor energie verbranden als u uw koolhydraatconsumptie beperkt en op of onder uw koolhydratendrempel blijft. Het vet dat u moet vermijden is chemisch veranderde, bewerkte gehydrogeniseerde olie, die u aantreft in frituurvet en in de meeste voorverpakte, voorbewerkte levensmiddelen.

Wat is ketose precies?

Ketose is eigenlijk een afkorting van de uitdrukking lipolyse/ketose. Lipolyse betekent simpelweg dat je bezig bent met het verbranden van je vetvoorraad en dat je deze gebruikt als de brandstofbron waarvoor hij bedoeld was. Ketose is een secundair proces van lipolyse en ketonen zijn bijproducten van de vetverbranding. Uw lichaam kan deze ketonen ook voor energie gebruiken. Als uw lichaam het overschot aan ketonen in uw urine uitscheidt, is dat het chemische bewijs dat je je eigen vetvoorraad aan het verbruiken bent.

Wil je testen of je in ketose bent? Dit kun je eenvoudig doen door het gebruiken van Ketosticks.

Koop bij bol.com

Als je de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding beperkt, gaat je lichaam automatisch vet gebruiken als alternatieve energiebron. Dat betekent dat de ketose in plaats is gekomen van het verbranden van glucose voor energie. Het zijn allebei volkomen normale processen.

 

Lees ook;

Uitleg; Ketose in het kort

 

Toscaanse kipschotel koolhydraatarm

Toscaanse kipschotel

#bakfijn

Ik stond aan het begin van mijn nieuwe leven toen ik dit Toscaanse kipschotel recept schreef. Nieuwe leven? Ja. Ik vind dat ik het mijn nieuwe leven mag noemen. Ook al was ik al (of pas?) 31 toen de knop om ging en ik voor een gezond leven koos. Met succes overigens, want ik ben letterlijk gehalveerd. Maar daarover later meer.. 😉

In mijn zoektocht naar de lekkerste koolhydraatarme recepten kwam ik veel recepten tegen met kip. Met recht het meest veelzijdige stukje vlees genoemd. Je kunt er eindeloos mee variëren, het is koolhydraatarm en rijk aan eiwitten. Een perfecte basis voor een koolhydraatarme lunch of koolhydraatarm diner! In mijn boekje met favoriete koolhydraatarme kiprecepten, komt ook deze Toscaanse kipschotel voor.


Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 2 flinke kipfilets
  • 2 tomaten
  • 150 gram sperziebonen (liefst vers)
  • 1 grote ui
  • Zelfgemaakte tomatensaus met wat extra basilicum, uiteraard ook koolhydraatarm.

Hoe maak je het?

Snijd de kipfilet in blokjes

  1. Snipper het uitje en snij de tomaten in blokjes
  2. Snijd de kip in stukken
  3. Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
  4. Bak de stukjes kipfilet in een beetje olie tot ze bruin en gaar zijn.
  5. Voeg het uitje, de tomaten en de sperziebonen toe.
  6. Voeg de zelfgemaakte saus toe en laat het geheel een minuut of 5 pruttelen.

Maak je toscaanse kipschotel af met een lekkere salade of wat courgetti


Variaties

– Vervang de kip door gehaktballetjes, voor een ‘zachter’ effect.

– Voeg een theelepeltje sambal toe en maak het gerecht hiermee wat pittiger.


Meer kiprecepten?

Kapsalon koolhydraatarm

Pittige gehaktballetjes met pindasaus

Ken je die feestjes waarbij iedereen zelf iets te eten meeneemt? Ik kan er erg van genieten als ik iets maak waar mensen blij van worden. Meestal krijg ik al verzoeknummers. Wil jij …. maken? Onderstaand recept is er zo één. Iets wat ik overigens zelf ook graag maak als ik bezoek krijg. Suikervrij en koolhydraatarm ook nog eens!



Wat heb je nodig?

500 gram gehakt (ik gebruikte half om half)
2 eieren
50 gram Parmezaanse kaas
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
½ theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel cayennepeper
koolhydraatarme pindasaus 

Ik serveer deze saus bij het gerecht. 


Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het gehakt met de kruiden, eieren en de Parmezaanse kaas.
Maak hiervan balletjes ten grootte van een tafeltennisballetje.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Verdeel de gehaktballen op de plaat.
Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Als laatste leg je de ballen even in de warme pindasaus.


Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je de gehaktballen klaar hebt gemaakt, kun je ze heel makkelijk invriezen. De pindasaus is heel snel gemaakt. Wat ik daarom doe, is de pindasaus op locatie maken. De gehaktballen haal ik de avond ervoor uit de vriezer. Als de pindasaus klaar is, leg ik de gehaktballen er gewoon in en laat het heel zachtjes pruttelen. Als je niet zoveel geduld hebt, kun je ze ook in de magnetron warmen en vervolgens in de saus leggen.

Courgetti met kip

Simpele courgettepasta met kip

Een gezonde en koolhydraatarme versie van pasta, maak je met courgette. Je gebruikt de courgette eenvoudig als vervanger voor pasta. Ook ideaal als de rest van het gezin wél pasta eet. Je maakt dan ‘gewoon’ een lekker wokgerecht en voegt voor jezelf cougetteslierten toe. De rest van je gezin geef je gewone macaroni of spaghetti.

Hieronder vind je een lekker en makkelijk recept voor een snelle ‘pasta’.


Wat heb je nodig? (2 personen)

1 courgette

2 kipfilets

50 gram creme fraiche

1 klein uitje

kruiden naar smaak (ik gebruikte flink wat peper en knoflookpoeder)

Een beetje olie/boter voor het bakken


Hoe maak je het?

Van de helft van de courgette maak je blokjes. Van de andere helft maak je met een juliennesnijder sliertjes.

De kipfilets snijd je in blokjes en bak je in een wok met een beetje olie tot ze mooi gaar zijn. Voeg een gesnipperd uitje en de courgette blokjes toe, bak dit ongeveer 3 minuutjes mee.

Daarna voeg je de courgettesliertjes toe en bak je deze 1 á 2 minuten mee. (ik doe altijd 1 minuut, ik hou van een bite)

De kruiden meng je door de creme fraiche en voeg je als laatste toe aan het kipmengsel. 


8 simpele eiwitrijke tussendoortjes

Vind jij het ook zo lastig om gezonde tussendoortjes te bedenken? Lees dan onderstaand artikel door en je hebt weer voldoende inspiratie. Of nou ja, lezen?! Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden.


Mozzarella, tomaat en basilicum


Hüttenkäse met aardbeien


Lekkere ham (evt met augurkjes)


Een gekookt eitje


Borrelplankje met je lievelingskaasjes/vleeswaren


Een handje ongezouten (wal)noten


Griekse yoghurt met fruit (aardbei/framboos)


Een frisse salade


M

Ketose in het kort

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, doe je dit omdat je wilt afvallen. Dit heeft alles te maken met je lichaam in ketose brengen. Maar hoe werkt ketose nou eigenlijk?

Ketose is een proces in je lichaam waarbij vet wordt verbrand/afgebroken. Als lichaamsvet wordt afgebroken, komen er ketonen vrij in je bloedbaan.  Om in ketose (vetverbranding) terecht te komen, eet je een stuk minder koolhydraten (20 – 40 gram per dag). Het duurt dan ongeveer 48 uur voordat je in de vetverbrandende fase / ketose bent.

Als je de koolhydraten uit de voeding verwijderd/verminderd en deze vervangt door vetten en eiwitten dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. De voornaamste bron van energie, de koolhydraten, is dan niet meer aanwezig.

Normaal gesproken maakt je lichaam gebruik van koolhydraten om energie te produceren. Omdat je minder koolhydraten tot je neemt, maakt je lichaam gebruik van je vetten.  Niet alleen de vetten die je via je voeding binnen krijgt, maar ook het vet op je lichaam! 

Ketose is dus eigenlijk de fase waarbij het lichaam overgaat van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten als brandstof.

Als je in ketose raakt gaat verbranden van vet sneller. Om erachter te komen of je in ketose verkeert kun je bij de drogist of apotheek teststripjes kopen (ketostix). Met de test kun je de urine testen op ketonen. Je kan eroverheen plassen en de strip kleurt donkerder als je urine ketonen bevat. Je bent dan in ketose!

Ketose is NIET gevaarlijk voor je gezondheid. Wel adviseer ik, als je met een dieet (welk dieet dan ook) start, dit in overleg met je arts te doen. Ketose kan bijvoorbeeld wel gevaarlijk zijn als je zwanger bent of als je diabetes hebt.